Чи можна давати гриби дітям?

 

Грибна пора пішла. А значить, на столі з'явиться то каструля з наваристим супом з боровиків, то смажена з лисичками картопля. Малюк тягнеться в батьківські тарілки - а йому можна спробувати? Спробуємо розібратися.


З одного боку, гриби - продукт корисний. Поживний, містить білки, подібні за складом з м'ясними вітаміни групи В, корисні для нервової системи (В1, В2, РР) і вітамін С, що підтримує імунітет. У грибах багато мікроелементів - калію, магнію, заліза, цинку.
З іншого боку, вони складаються з досить грубої клітковини, яка важка для засвоєння. Для дітей раннього віку, у яких травний тракт ще тільки формується, це продукт особливо важкий. До того ж саме гриби мають здатність як губка вбирати в себе всякі шкідливі речовини, в тому числі токсини, важкі метали і т.п.
Тому недивно, що навіть фахівці не можуть зійтися в думках: одні лікарі кажуть, що знайомство з грибами можна починати роки в 2, інші - що це питання краще відкласти до тих пір, поки травна система дитини остаточно сформується і зміцніє, тобто не раніше 7-8 років. А хтось і зовсім пропонує почекати до підліткового віку.
Але уникнути спокуси складно: малюк неодмінно потягнеться в батьківську тарілку, тим більше що смажені або тушковані в сметані грибочки так смачно пахнуть! Тому позначимо основні правила знайомства.

Даємо гриби дітям правильно

З яких починати? Найбезпечнішими вважаються шампіньйони і гливи. Ці гриби - НЕ дикорослі, вони культивуються в контрольованих умовах, їх якість можна перевірити, а значить, їм можна довіряти найбільше. Дуже невелику їх кількість можна дати спробувати дитині в складі каш або овочевих пюре років з 2-3-х.

Скільки давати? Зовсім небагато: гриби - це не самостійне блюдо, а лише смакова добавка. Правила - ті ж, що і для інших нових продуктів, які вводять в дитячий раціон: по чуть-чуть, не змішуючи з іншими незнайомими продуктами і уважно спостерігаючи за реакцією дитячого організму. Якщо все в порядку, з часом в раціоні дитини можуть з'явитися грибні соуси, суп, картопляне пюре з грибами на гарнір. А ось з смачними бабусиними пиріжками доведеться почекати років до 7: гриби плюс здоба - ще тяжче для шлунка поєднання.
Як часто можна їсти? У будь-якому випадку, частіше двох разів на тиждень гриби їсти не варто: вони пристойно навантажують роботою навіть дорослий кишечник, що вже говорити про незрілий дитячий.
А солоні можна? Не можна. Ні солоні, ні мариновані грибочки в дитячому меню з'являтися не повинні саме через високий вміст солі і оцту. До того ж баночними консервами легко отруїтися. Та й дорослим з цими закусками краще бути акуратніше.
Які лісові гриби можна? Благородні: білі, підосичники, лисички - це по-перше. По-друге, власноруч зібрані - але тільки в тому випадку, якщо ви знавець "тихого полювання". Якщо ні, краще не ризикувати і не купувати гриби у придорожніх торговців, на ринках і у метро: хіба мало хто і де збирав ці дари лісу. І в обов'язковому порядку купленими в випадкових місцях грибами не варто ласувати дітям, вагітним і годуючим.

Чи викликають гриби алергію? Так, крім того, що вони важкі для перетравлення і здатні викликати харчовий розлад, вони входять до числа продуктів-алергенів. І для малюка, чий імунітет знаходиться в стадії становлення, знайомство може виявитися небезпечним.