Флавоноїди: навіщо вони нам потрібні?

 

Зазвичай ми оцінюємо продукт з точки зору змісту в ньому вітамінів і мінералів. Але існує група речовин, які менш відомі, але куди більш важливі для нас як антиоксиданти або регулятори ферментів. Це флавоноїди, які можна отримати тільки з рослинної їжі: ягід, фруктів, овочів, трав.

Флавоноїди - це рослинні пігменти, і їх найпомітніша роль - розфарбовувати в яскраві кольори наш урожай. Але якщо б їх дія цим обмежувалась! За своєю структурою і хімічним складом ці речовини близькі до гормонів, і як і гормони, беруть участь майже у всіх процесах, що протікають в нашому організмі. Ну, наприклад - вони регулюють дію різних ферментів, в тому числі і травних. Один з ферментів - киназу, яка відповідає за розмноження клітин - вони пригнічують. І це дуже добре: саме це робить їх прекрасним протипухлинним засобом. А як антиоксиданти вони в 50-100 разів ефективніше вітамінів С і Е, надійно захищають нас і від хвороб, і від старіння.
Коли нам потрібні рослинні флавоноїди?
при швидкій стомлюваності і слабкості
в період стресів
при будь-яких травмах, особливо з кровотечами
при підвищеній крихкості капілярів, проблеми з тиском, порушеннях кровообігу
при запальних захворюваннях шлунка і кишечника
при зміні сезонів, особливо з тепла на холод
Вченим відомо понад 6500 різновидів біофлавоноїдів. Але найважливіші і корисні знайти дуже легко.
антоціан

Його основне завдання - зміцнення стінок кровоносних судин. А основна ознака нестачі: синці, які з'являються на шкірі навіть від незначного впливу. Судини головного мозку і очей - теж в його веденні. Регулярне надходження антоциана покращує зір і підвищує працездатність мозку, перешкоджає розвитку інсульту.
Найбільш багатий і доступне джерело антіоціана - чорниця. Лікарі радять з'їдати цієї ягоди хоча б півсклянки на день. А взимку можна їсти заморожену.

поліфенол

Найбагатше джерело - зелений чай. Поліфенол також зміцнює серце і судини. Підраховано, що люди, які випивають 4 і більше чашок зеленого чаю в день, знижують ризик інсульту на 75% і наполовину зменшують ризик серцевого нападу.
Поліфенол використовується для лікування артриту та інших "-тів" - запальних захворювань. Того ж стоматиту - запалення слизової рота. Саме завдяки антибактеріальним властивостям поліфенолів зелений чай добре не тільки пити, але і полоскати їм рот і горло. Зуби без карієсу, ясна без гінгівіту, горло без ангіни - ефективно і недорого!
кверцетин

Найбільше їх міститься в цибулі, причому в червоній, а не білій.Одна цибулина в день здатна на кілька годин різко підвищити рівень кверцетину в організмі. Особливо це необхідно алергікам і тим, хто страждає від хронічних запальних захворювань. Кверцетин - мабуть, найпотужніший серед біофлавоноїдів антиоксидант, він активно протидіє раковим клітинам. А ще він запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок і тим самим сприяє профілактиці і лікуванню серцево-судинних захворювань. Не подобається цибуля? Знайдіть кверцетин в яблуках, помідорах, брокколі, болгарському перці, бобів, червоному вині.

рутин

Один з найближчих родичів кверцетину і схожий на нього за своїми властивостями. Інша назва цього рослинного флавоноїду - вітамін Р. Він міститься в цитрусових. Але, на жаль, не в соковитій м'якоті - найбільше його в шкірці і білих перегородках. Так що щоб отримати вітамін Р, доведеться їсти грейпфрути і лимони цілком. Або пошукайте рутин в малині, голубиці, чорній смородині, абрикосах, помідорах, стручковом перці, зеленому салаті і пряних травах. Серед злаків він є в гречці. А ще - в каві і чорному шоколаді (з вмістом какао не менше 70%).
Вітамін P бореться з ламкістю судин, не допускає проникнення в організм вірусів і бактерій, виводить важкі метали і токсини. Як засіб для підвищення імунітету і запобігання раннього старіння він незамінний. За допомогою рутина можна позбутися від алергічних станів, зняти больовий синдром, попередити розвиток  геморою, і таких страшних захворювань, як інфаркт і інсульт.
Що допоможе їм засвоїтися?

Біофлавоноїди в організмі людини не утворюються, вони можуть тільки надходити ззовні. В аптеках можна знайти їх в таблетках, але справа в тому, що краще за все ці речовини діють в сукупності з собі подібними. Такий оптимальний баланс може забезпечити тільки природа: в якомусь помідорі або зубчики часнику корисні флавоноїди містяться в тій кількості і в тій пропорції, яка засвоюється і допомагає найкраще. А значить, і отримувати їх краще з натуральних продуктів, особливо - в самий сезон.
Щоб зберегти весь комплекс корисних речовин, фрукти, овочі і ягоди краще не піддавати тепловій обробці. Деякі флавоноїди не переносять і заморожування.
Для того, щоб біофлавоноїди добре засвоювалися, потрібно випивати достатню кількість води - в день не менше 1,5 літрів.
Чемпіон за змістом рослинних флавоноїдів - часник. У ньому їх щонайменше 30 різних! Регулярне вживання часнику запобігає розвитку хвороб серця, появи новоутворень, успішно лікує застуди та інфекційні захворювання, підвищує імунітет, знижує рівень «поганого» холестерину, регулює тиск.