7 природних антибіотиків, які не коштують ні копійки

 

Деякі рослини здатні допомогти в боротьбі з вірусами і бактеріями не гірше таблеток. І збирати ці "природні антибіотики" треба вже зараз. Вони ростуть під нашими ногами, їх заготівля не зажадає витрат часу або грошей. Одне суцільне задоволення і запас здоров'я на всю зиму!

деревій

Сушений деревій - відмінний антисептик, який застосовується при багатьох захворюваннях - гінекологічних, шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки. Настій або відвар з трави деревію пригнічує розмноження таких "шкідників", як білий стафілокок, ентеробактерії, протей, а кишкову паличку просто вбиває. А ще ця трава відноситься до кровоспинюючих засобів завдяки високому вмісту вітаміну К.

пижмо

Ефірна олія пижми має антимікробну дію. Її бояться майже всі шкідливі "коки" - стафілококи, мікрококи і т.п. Протизапальні властивості цієї рослини часто використовують при лікуванні найрізноманітніших захворювань нирок, печінки, шлунка і кишечника, сечового міхура, вона входить до складу жовчогінних, сечогінних і шлункових трав'яних зборів. З обережністю її варто приймати гіпертонікам - вона підвищує тиск. Перед прийомом препаратів з пижми краще порадитися з лікарем: по-перше, вона досить сильний алерген, по-друге, дуже важливо дотримуватися правильного дозування, оскільки ефірне масло пижми отруйно.


календула

Нігтики, як ще називають в народі календулу - один з найсильніших антисептиків, до того ж володіють яскраво вираженою бактерицидною (тобто вбиває мікроби) дією. Квітки збирають, сушать, заварюють окропом і, остудивши, використовують для полоскання горла при ангінах. У гінекології настій і відвар календули використовується для зрошень. Особливо добре календула розправляється зі стрептококами і стафілококами.


Чорна смородина

Зібравши з куща смачні ягоди, не забудьте запастися і листочками. Вони часто використовуються для приготування запашних трав'яних чаїв - чудовий аромат! Але не тільки. Не випадково лист чорної смородини використовується при консервуванні, цей природний антисептик не дозволяє в консервах завестися шкідливим грибам і мікроорганізмам. Одне з найцінніших властивостей смородинового чаю (настою або відвару листя) - саме дезінфікуючий і протизапальний ефект.
А ще в зелені смородини маса вітамінів і інших корисних речовин. Саме тому листя чорної смородини варто заварювати в період авітамінозу, дла підвищення імунітету і після тривалих хвороб, або якщо має бути важка робота, і потрібно зберегти підвищену працездатність. Користь їх неоціненна, коли мова йде про лікування виразкової хвороби і гастритів різної природи, недокрів'я і атеросклерозу, подагри і ревматизму. І звичайно, цю "траву" можна і потрібно використовувати при застудах і інфекційних захворюваннях: грип і ГРВІ, бронхіти, кашлюку, ангіні. Чай з листя чорної смородини - один з кращих народних рецептів від кашлю.


хрін

Корені містять фермент лізоцим, який має дуже сильний антимікробний ефект (не випадково лізоцим в таблетках прописують при стоматитах та інших інфекційних захворюваннях порожнини рота). У хроні лізоциму дуже багато. Фітонцидні властивості має і гірчичне масло, яке виділяється, коли коріння починають подрібнювати, і ефірне масло, яке в ньому також міститься. Цей комплекс масел і ферментів робить хрін незамінним при лікуванні інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів.


журавлина

Мало того, що "природний антибіотик", так ще й цілеспрямованої дії. Відомо, що журавлина особливо хороша при інфекційних захворюваннях нирок, при циститі та інших запальних процесах "нижче пояса". Особливо добре вона справляється зі стрептококами і стафілококами. А оскільки ця ягода - сечогінна, то вона моментально виводить з організму все зайве і непотрібне.
У журавлині маса вітамінів і антиоксидантів, кожна її ягідка, по суті - це "капсула" самого натурального мультивітамінного комплексу. Щоб не руйнувати корисних речовин, журавлину краще їсти в свіжому вигляді або готувати з неї морси без кип'ятіння. Тоді вона відмінно допомагає при метеочутливості і гіпертонії, при зниженні імунітету і проблеми з серцем. Ну і звичайно, саме цю ягоду (особливо в поєднанні з медом) рекомендують при простудних захворюваннях і грипі: вона не тільки бореться з вірусами, але і знижує високу температуру, полегшує кашель, прискорює одужання.


шавлія

У лікувальних цілях застосовуються кілька видів шавлії, один з них так і називається лікарським. Шавлія - ??рослина-універсал: вона і приправа відмінна, і ліки багатофункціональні. Крім того, що вона відмінно бореться зі збудниками самих різних захворювань верхніх дихальних шляхів (від нежиті до пневмонії), ця рослина також зупиняє кров, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і стимулює травлення, здатне зміцнити імунну і нервову системи. Нею полощуть рот при гінгівіті і карієсі. А ще шавлію часто використовують і як підтримуючу терапію при чисто "жіночих" проблеми - вона містить фітоестрогени і здатна полегшити перебіг клімаксу, допомагає при гормональних збоях і т.п.