10 цікавих фактів про йогурт

 

1. Йогурт з шматочками фруктів був придуманий в Празі в 1933 році, але його виробництво запустили лише через 14 років американці.

2. Йогурт володіє дивовижною здатністю дарувати відчуття радості і щастя через те, що в ньому міститься вітамін D, який називають «вітаміном сонця». Він сприяє виробленню гормонів щастя - ендорфінів, що відповідають за позитивний настрій. Цей диво-продукт називають природним антибіотиком, що знищує хвороботворні мікроби. У його складі стільки корисних речовин, що їх перерахування і опис заслуговує окремої монографії. Згідно з дослідженням дієтологів, регулярне вживання йогурту активізує засвоєння вітамінів групи В і знижує загальний рівень холестерину в крові.
3. У 1948 році стартувало масштабне медичне дослідження The Framingham Offspring, що охопило всю Північну Америку. В цьому експерименті взяли участь більше 3 тисяч чоловік, які вели свої харчові щоденники. Однозначний висновок цього експерименту полягав в тому, що вживання хоча б 4 баночок йогурту щотижня знижує загрозу переломів. А регулярне використання цього продукту в раціоні зменшує ризик захворювання остеопорозом.


4. У багатьох країнах заморожений йогурт увійшов до переліку десертів фаст-фуду поряд з морозивом, а на північноамериканському континенті грецький йогурт включений в обов'язкову програму харчування школярів.
5. Американські вчені з Національного інституту серця, легенів і крові провели науковий експеримент тривалістю 14 років за участю більше 2 тисяч осіб. Було доведено, йогурт знижує артеріальний тиск, запобігаючи гіпертонію.
Їх китайські колеги з університету міста Сучжоу вивчили дані 22 міжнародних досліджень по впливу різних молочних продуктів на серцево-судинну систему і з'ясували, що люди, в раціон яких входить йогурт, на 13% менше схильні до інсульту і інших хвороб серця.
6. Експерти Harvard School of Public Health довгий час вивчали вплив різних молочних продуктів на здоров'я різних груп людей. За результатами цієї величезної роботи з'ясувалося, що щоденне вживання знижує ризик захворювання на діабет на 18%.
7. Співробітники лабораторій в багатьох країнах визначили, що білок низин, що виділяється лактобактеріями при скисання молока, здатний знищувати ракові клітини. У разі успішного застосування цього відкриття, можливо, буде знайдено засіб по боротьбі з найнебезпечнішим захворюванням сучасності.
8. Маркетингові дослідження по йогурту проводяться в нашій країні з 1999 року. І, якщо 15 років тому йогурт не входив в десятку популярних продуктів для сніданку, то сьогодні він потіснив бутерброди, каші і класичні страви з яєць. Раніше йогурт з фруктовими наповнювачами був безперечним фаворитом серед покупців. Зараз зростає попит на пробіотичні йогурти без смакових добавок і ароматизаторів.
9. Визнаний світовий лідер з виробництва та вживання йогурту - Фінляндія. Кожен житель країни Суомі з'їдає щороку по 35 кг цього продукту!
10. 2/3 жителів планети зізналися в тому, що не можуть втриматися від того, щоб потайки НЕ облизати йогуртовую кришечку.