Брюссельська капуста з білим соусом з сиром

 

СКЛАДОВІ

велика щіпка тертого або меленого мускатного горіха
масло оливкове
сіль, мелений чорний перець - за смаком
свіжа брюссельська капуста - 500 г
твердий сир - 50 г
молоко - 400 мл
масло вершкове - 50 г
борошно пшеничне - 40-50 г


СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ


Крок 1

Влийте в велику каструлю 2-2,5 л окропу, додайте 1 ст. л. солі. Поставте на сильний вогонь. Переберіть брюссельську капусту, видаліть пошкоджені і бурі листочки. Коли вода закипить, і сіль розчиниться в ній, обережно покладіть капусту в каструлю. Дайте закипіти, зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і займіться соусом.
крок 2

Поставте на середній вогонь сотейник, відразу ж посипте його дно борошном, а зверху розкидайте нарізане на невеликі шматочки вершкове масло (їх може бути всього чотири, цих шматочків, але краще, якщо вісім або десять). Зачекайте, поки масло розтане приблизно наполовину, і починайте перемішувати борошно і масло дерев'яною ложкою. Якщо хочете знати, то зараз ви готуєте соус ру, який використовується в половині страв класичної французької кухні. Чим довше ви готуєте, тим більше обсмажується борошно; при мінімальному обсмажуванні виходить «ру блонд», при максимальному - «ру Брюн»; однак тут, як і з усіма іншими продуктами, головне - не переготовити.

крок 3

Коли мука і масло утворюють єдину масу, влийте половину молока і продовжуйте перемішувати. Додайте мускатний горіх і 1-2 щіпки солі. Коли суміш знову придбає єдність, влийте молоко, перемішайте ще раз, дайте закипіти і зніміть з вогню. Накрийте кришкою і залиште рівно на хвилину, а самі тим часом натріть сир на середній терці. Висипати сир в  соус, розмішайте - до повного розчинення.
крок 4

Відкиньте зварену капусту на друшляк. Кілька разів струсіть, щоб стекла зайва вода. Поставте сотейник з соусом на мінімальний вогонь, додайте капусту. Перемішуйте протягом хвилини, щоб капуста в тій чи іншій мірі покрилася соусом. Зніміть з вогню, розкладіть по тарілках, приправте перцем, злегка полийте оливковою олією. Подавайте зі свіжим білим хлібом.

Теги: як приготувати брюссельську капусту з соусом, рецепт брюссельської капусти, брюсельська капуста, як готувати брюссельську капусту вдома, домашнє готування брюссельської капусти