Оливкова олія в кулінарії, медицині, косметиці

 

Цілющі і косметичні властивості оливкової олії незаперечні. А рецепти здоров'я і краси, створені на його основі, використовуються вже не одне століття. Саме широке застосування оливкової олії знайшло там, де культивується олива - в Іспанії, Італії, Франції, Португалії, але в першу чергу, звичайно ж, в Греції, де олива - не просто дерево, а скоріше національний символ. Греки використовують оливкову олію в кулінарії, в медицині та у виробництві косметики.

Оливкова олія: приймаємо всередину
Сира оливкова олія вважається надзвичайно корисним для страждаючих розладами жовчного міхура і шлунково-кишкового тракту, і особливо - для хворих на виразку шлунку. У переліку дієтичних продуктів для тих, у кого виявлена ??виразкова хвороба, оливкова олія має бути завжди. Приймати його слід натщесерце по одній столовій ложці в день. Систематичний прийом оливкової олії сприяє виходу жовчі з жовчного міхура, а також є прекрасним профілактичним засобом проти жовчно-кам'яної хвороби.
Найкорисніше для здоров'я і до того ж найсмачніше - це так зване масло першого холодного віджиму, або так нaзваемое Virgin Olive Oil (EVOO). На другому місці за ступенем корисності знаходиться масло другого холодного віджиму - Virgin Olive Oil. Якщо ж на етикетці пляшки оливкової олії написано оливкова, рафінована оливкова або, нарешті, pomace, ні про яку особливою корисності такого масла не йдеться.
Оливкова олія: використовуємо зовнішньо
Оливкову олію греки втирають в шкіру при болях в м'язах, артритах і ревматизмі. У Греції вважається, що для правильного розвитку кісток і м'язів відразу після народження дитини йому необхідно робити розтирання оливковою олією, прогрітим з листям фаскоміла (так називається зростаюча на Криті трава, близька родичка шавлії).


Оливкова олія вважається відмінним засобом для профілактики і усунення шкірних захворювань, до яких дуже часто бувають схильні новонароджені. Тому, починаючи з перших днів життя дитини, батьки обов'язково обмазують немовляти оливковою олією з голови до ніг.
Втім, розтирання оливковою олією корисно не тільки дітям, а й дорослим. Крапля розігрітого пюре з маслин надає благотворну дію при гострого болю у вусі. А при захворюваннях залоз допомагають товчені зелені оливки, прикладені до хворого місця.
Оливкова олія в натуральній косметиці
Оливкова олія - ??прекрасна основа мазей і кремів для сухої шкіри. Тому на основі оливкових витяжок і екстрактів створюються цілі косметичні лінії. Втім, приготувати маску для волосся або оливкове мило можна і самостійно.
У старі часи гречанки, перш ніж укласти свої розкішні смоляні волосся в зачіску, змащували їх оливковою олією. Завдяки маслу волосся менше вигоряли на сонці, не сіклися, а зачіска зберігалася на весь день. Сучасна жінка в умовах мегаполісу навряд чи скористається цим рецептом, однак взяти на замітку його варто - як, наприклад, рецепт вихідного дня або «дачне спа» для волосся.
Масаж коренів волосся із застосуванням оливкової олії дуже благотворно впливає на їх ріст і збереження. Досить змастити оливковою олією кінчики пальців і злегка помасувати шкіру голови під волоссям.
Залежно від поставленої мети масло можна використовувати в поєднанні з іншими рослинними компонентами. Так, для додання волоссю красивого темного відливу використовують суміш олівковового масла з подрібненим листям або коренем горіхового дерева. Волосся при цьому виходять не тільки красивого відтінку, але стають міцнішими і легше розчісується.
Домашнє мило з оливкової олії по-грецьки

3 частини оливкової олії
1 частина поташу *
2 частини води

1. У великій каструлі розмішати поташ з водою. Поставити каструлю на середній вогонь.
2. Нагріти до кипіння, але не кип'ятити. Зменшити вогонь до мінімуму. Невеликими порціями, перемішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою, додати оливкове масло.
3. Коли суміш стане однорідною, вузькою і кремоподібною, і мило почне відділятися, піднімаючись на поверхню, зняти каструлю з вогню.
4. Відокремити мило від води, пропускаючи через друшляк або велику ложку з отворами.
5. Вилити мило в форму для охолодження (можна використовувати будь-які ємності).
6. Як тільки мило загусне, розділити на окремі шматки. Дати охолонути до кімнатної температури. Загорнути в папір або плівку.

* Поташ - карбонат калію, одна з найбільш древніх солей, відомих людям. Його легко отримати з лугу при вилуговування водою золи з злаків або водоростей: калію якраз найбільше міститься в розчинній частині рослинних залишків (біла «зола» від багаття - в основному поташ). Поташ зареєстрований в якості харчової добавки Е501.