Спеції, які допомагають худнути

 

Їжа зі спеціями і прянощами насичує швидше, ніж це ж блюдо, але не приправлене. Метаболізм прискорюється на 25%. Однак це не єдина їхня перевага.

кориця

Номер 1 серед спецій для схуднення. Дослідження, проведене в Університеті Пешавара (Пакистан), показало, що кориця успішно контролює рівень цукру в крові і тим самим не дає йому утилізуватися в жир. Всього ¼ чайної ложки кориці в день в 20 разів покращує вуглеводний обмін.
Кориця одним своїм запахом може обманювати апетит, створюючи ілюзію насичення без єдиної калорії. Додавати корицю можна в каву, чай, вівсянку, в запечені фрукти.
Кайенский перець

Ідеальний для тих, хто сидить на дієті. Прискорює метаболізм і знижує рівень цукру в крові, не даючи йому перетворитися в жировий прошарок. Речовина капсаїцин, яке знаходиться в перці, злегка підвищує температуру тіла, а разом з нею - здатність організму використовувати в енергетичних потребах з'їдені вуглеводи і жири. Причому істотно: приблизно на 50% протягом трьох годин. І нарешті, кайенский перець стимулює вироблення адреналіну і норадреналіну, які в тандемі володіють здатністю пригнічувати апетит.
Куркума

Куркума здатна активувати обмін речовин: діюча речовина куркумін заважає жировим клітинам накопичувати в собі жир. Крім того, куркума покращує травлення - в тому числі і переварювання важких м'ясних і жирних страв.
Додавати куркуму по щіпці можна в олійно-оцтову заправку для салату, до тушкованих овочів, в рагу і запіканки.
кардамон

Ще одна зірка індійської медицини, яка володіє жироспалювальними властивостями.
Можна додавати зерна кардамону в каві, чай або маринад для птиці.
Інший варіант: 1 ч. Л. зерен кардамону опустіть в 250 мл окропу, дайте їм поваритися протягом 10 хвилин, охолодіть і пийте цей відвар після їжі.
аніс

Чудові ліки від апетиту, яке до того ж має тонізуючу дію. У Стародавній Греції атлети перед змаганнями жували зернята анісу, щоб обдурити голод. Беріть з них приклад і, кожного разу, коли апетит здолає в позаурочний час, пожуйте аніс. Як бонус: приємний смак і свіжий подих.
імбир

Імбир не тільки надає стравам неповторно свіжий смак і аромат, він ще й прискорює обмін речовин. Як і кайенский перець, імбир злегка піднімає температуру тіла, а завдяки цьому активує метаболічні процеси. Дослідження в Медичному інституті в Спрінгфілді (Австралія) показало, що обмін речовин завдяки з'їденому імбиру прискорюється на 20%! Крім того, імбир знижує рівень шкідливого холестерину.

Чорний перець

Не користується масовою популярністю в здоровому харчуванні, а даремно. Чорний перець вміє руйнувати жирові клітни і прискорювати обмін речовин. Пиперин, активна речовина перцю, впливає на роботу мозку і нервової системи, що, в свою чергу, змушує наш організм спалювати більше калорій. А ще перець бореться з печією, нетравленням і здуттям живота.
хрін

Володіє приємною здатністю руйнувати жирові клітини і надає очищаючу дію на організм. Покращує травлення, особливо в парі з жирними та м'ясними стравами